Guide til udlejning

Lej dit sommerhus ud og få tryghed i økonomien

Sommerhuse bliver lejet ud som aldrig før. Lej dit sommerhus ud, når du ikke er der alligevel og tjen penge til dine udgifter som sommerhusejer med hele 46.100 skattefrie kroner om året. Det er mere fleksibelt, end du måske tror og god fornuft, hvis du spørger os.

Derfor skal du leje ud

Efterspørgsel efter udlejningshuse er historisk høj. Når du lejer ud, bliver dit sommerhus løbende rengjort, vedligeholdt og opvarmet. Det sikrer, at det bliver ved med at fremstå sundt og attraktivt.

Hvad kan du tjene på at leje dit sommerhus ud om året?

Sommerhusudlejning er en god vej til at tjene ekstra penge til dine løbende udgifter. Hvorfor ikke få turisterne til at betale for dine elregning og holde dit hus sundt og lunt året rundt?

 

Hvis du lejer ud gennem et bureau, er de første 46.100 kroner skattefrie (2024). Lejer du ud privat er bundfradraget 12.200 kroner (2023). Derudover er der et skattefrit fradrag på 40 procent. Det vil sige, at du kan trække yderligere 40 procent af den resterende lejeindtægt. Resten bliver beskattet som kapitalindkomst.

Hvor meget kan du tjene på at udleje dit sommerhus i kun 10 uger?

Du bestemmer selv, hvor mange uger, du ønsker at leje dit sommerhus ud og i hvilke uger. Vi har indsat to regneeksempler på udlejning gennem bureau, så du har en fornemmelse af, hvor meget du kan tjene på en bestemt hustype.

Tallene er baseret på gældende lovgivning 2024. Kilde NOVASOL.

Kompakt 80 - 10 uger

Lejeindtægt*

43.500

Bundfradrag

46.100

Overskud før 40% fradrag

0

Heraf 40% skattefri

0

Rest til beskatning

0

Skat ved 50%

0

Netto indtægt

43.500

*Hertil kan tillægges indtægt for energiforbrug

Hvor meget må man bo i sit sommerhus?

Musholm 114 - 10 uger

Lejeindtægt*

76.230

Bundfradrag

46.100

Overskud før 40% fradrag

30.130

Heraf 40% skattefri

12.052

Rest til beskatning

18.078

Skat ved 50%

9.039

Netto indtægt

67.191

*Hertil kan tillægges indtægt for energiforbrug

Hvilke sommerhuse er bedst til udlejning?

Sommerhusets størrelse, tilstand og beliggenhed er afgørende, når du skal leje ud og ikke mindst vurdere, hvor meget du kan tjene på udlejning.

Grundlæggende er nye, velisolerede og moderne sommerhuse de mest attraktive. Derudover spiller antallet af sovepladser ind. Flere udlejningsbureauer vurderer, at dit sommerhus skal være minimum 60 m2 for at være attraktivt at leje ud.

Vi anbefaler, at du vælger sommerhus med både hjerne og hjerte, så sommerhuset også passer til dig selv, selvom du ønsker at leje det ud i perioder.

Hvad er fordelen ved at udleje sommerhus gennem et bureau?

Næsten tre ud af fire udlejere vælger at leje deres sommerhus ud gennem et bureau. Der er også en betydelig forskel på den skattefrie gevinst. Derudover er der en god tryghed i, at få andre til at stå med ansvaret og hele arbejdet med alt det praktiske med at aflæse elmåleren, gøre rent efter gæsterne, indberette til skat, markedsføre huset og i det hele taget bruge tid på at kommunikere med kunderne. Udlejning gennem bureau er altså en mere komfortabel løsning og en let måde at få adgang til dit fulde bundfradrag.

Hvad er fordelen ved at udleje sommerhus på egen hånd?

Fradraget ved at udleje dit sommerhus privat er ikke lige så højt som ved et bureau. Til gengæld er der intet krav om, at du skal leje ud et bestemt antal af uger om året. Derudover skal du ikke afgive penge til provision.

Udlejningspakke

Sådan optimerer du dit sommerhus til udlejning

Vi har sammensat en Udlejningspakke, der sikrer dig den størst mulige indtjening. Spørg din byggerådgiver for pris.

  • Brændeovn inkl. skorsten, gulvplade og stigetrin på tag
  • Tørretumbler (ikke i Kompakt)
  • Bi-vandmåler placeret i teknikskab
  • Lås på ejerskab
  • Spots: 3 stk. i bad 1, 2 stk. i bad 2, 2 stk. i bad 3, 8 stk. i aktivitetsrum
  • Spejl i badeværelser
  • Opbevaringshems i et værelse. I huse med aktivitetsrum to opbevaringshemse
  • USB-stik i køkken, alkove og aktivitetsrum
  • Udendørsbruser med koldt og varmt vand. System 384 med 2 vægge

Hvor meget må du leje dit sommerhus ud?

Der er regler for, hvor meget du må opholde dig i dit sommerhus – og reglerne er de samme for udlejning.

I sommerperioden fra 1. marts til 31. oktober må du udleje dit sommerhus, lige så meget du har lyst til. I vinterperioden fra 1. november til slutningen af februar må du kun udleje huset nogle uger i træk.

Totalt må du leje dit sommerhus 41 uger om året.

Skal vi regne på det sammen?

Book et rådgivningsmøde og få svar på, hvad du kan forvente at tjene på dit drømmehus i dit ønskede område. Du får også svar på, om der er noget, du bør være særligt opmærksom på. Mødet er ganske uforpligtende.