# Fri arkitektur

Investering i sommerhus gav et uventet afkast

Investering i sommerhus gav et uventet afkast
Louise og Magnus valgte at bygge et arkitekttegnet sommerhus i Nordsjælland for at sprede deres investeringer. Investeringen er dog blevet meget bedre, end de forestillede sig.

Sommerhuse på Nordkysten i Nordsjælland er attraktive og efterspurgte – ikke mindst i sommerhusbyen Hornbæk, hvor du aldrig er langt fra by, skov og vand. Her er enestående landskaber i baglandet og et dragende lys på stranden, hvor Kattegatbølgerne spreder en uendelig rytme af både ro og energi. Beliggenheden er med andre ord et smørhul, hvis du ønsker at bygge et sommerhus og være sikker på, at du gør en god investering. Her går priserne nemlig kun en vej – og det er opad.

”Da vi blev tippet om, at der var en ledig byggegrund i Hornbæk, opstillede vi en case med et udlejningsbudget, som vi havde set hos EBK HUSE. Derefter gav det sig selv, når vi sammenlignede med de realiserede salgspriser i området,” siger Magnus Holde-Bygvraa (47), der til daglig er Meeting Designer og Partner hos det globale firma Welcome.

Du mærker virkelig, at du bygger med et firma, der har gjort det mange gange før. Der er ingen slinger i valsen.

Magnus Holde-Bygvraa

Kort efter ejede familien en sommerhusgrund. Faktisk nåede Magnus hustru, Louise Holde-Bygvraa (46), slet ikke at se grunden inden, at de havde skrevet under på købskontrakten. ”Det gjorde ingenting. Tværtimod passede det mig fint, hvis tingene gik lidt hurtigt,” siger Louise, der arbejder som Nordic Corporate Paid Media Manager hos The Estée Lauder Companies Inc. Magnus nikker og uddyber: ”Vores udgangspunkt var ren investering.

Vi havde en overeksponering mod aktier og ønskede derfor at sprede vores investeringer. Derfor var det heller ikke meningen, at vi skulle engagere os med hjertet. Det tog dog en drejning senere,” smiler Magnus.

Brugbar investering fra dag et

Mange danskere ønsker at investere i et sommerhus med deres friværdi – særligt i hovedstaden har boligejerne oplevet en stor værdistigning de seneste år. Nogle foretrækker at bruge sommerhuset selv og drage nytte af investeringen undervejs. Andre ser en mening i at dele sommerhuset med turisterne og få et tilskud til de faste omkostninger som sommerhusejer.

På landsplan skal et sommerhus på 80 kvadratmeter i gennemsnit udlejes i 16 uger for at dække de faste omkostninger, hvis huset er finansieret med et fastforrentet lån uden afdrag. Et lån med variabel rente bringer tallet ned på 12 uger. Kilde: Danbolig, 2022. 

”Vi havde planlagt at leje huset ud fra starten og udleje nu gennem NOVASOLl. Det er super nemt. Vi havde til gengæld ikke planlagt, at vi ville blive så vilde med at være i sommerhuset, som vi er. Men det giver os en helt særlig ro, hver gang vi kommer herop. Det er som om, at kroppen kommer i balance – og den følelse kan du altså godt blive afhængig af,” siger Louise.

Investering for hele familien

Udover Louise og Magnus tæller familien også tre drenge i alderen 10, 13 og 15 år. Derfor var det vigtigt, at sommerhuset kunne rumme alle, når de selv skulle nyde huset. De undersøgte forskellige løsninger og var blandt andet i dialog med en arkitekt. ”Vi fandt hurtigt ud af, at det var nemmere at samle det hele ét sted og i ét firma, hvor alle taler samme sprog,” fortæller Magnus.

Blikket blev rettet mod EBK HUSE, som de kendte fra udstillingshusene langs motorvejen i Slagelse. Her havde det klassiske og nostalgiske Strandlyst fanget deres interesse flere gange. ”Vi bladrede i magasiner og havde fokus på sommerhuse, når vi kørte rundt. Men vi blev ved med at falde tilbage til Strandlyst. Vi ønskede ikke et rektangulært hus, men et hus med sjæl og hyggelige kroge. Strandlyst blev derfor vores reference for projektet.”

De bookede arkitektpakken Fri Arkitektur hos EBK HUSE og mødtes med arkitekt Jørgen Raagart oppe på grunden. ”Vi vil anbefale alle at booke arkitektpakken. De penge betyder ingenting i forhold til, at du bygger et helt hus, og det er virkelig rart at tale med en arkitekt. Jørgen har været et stort aktiv i det her projekt. Han sørgede for, at huset fik den rette beliggenhed på grunden. Han var god til at sige, hvad der ville give huset ekstra værdi. Han var også god til at svare på, hvad de forskellige tilvalg og løsninger konkret ville koste, men også at komme med alternativer. Det er for eksempel også Jørgens fortjeneste, at vi fik et aktivitetsrum. Det er så genialt. Her kan drengene bare lege, spille PlayStation og udfordre hinanden i billard – uden at skulle være stille,” siger Magnus.

Lige så godt som Mallorca

”Første gang vi kom op og så huset, gav det hele bare mening. Vi føler os connected. Selvom huset er stort, føles det ikke stort. Arkitekturen er bare dejlig. Vi elsker loftets struktur med loft til kip og husets mange kroge. Det er ikke bare et hus, men et sommerhus med følelsen af nærhed og hygge,” smiler Louise.

Det er i det hele taget kommet bag på dem begge, hvor meget sommerhuset betyder, når de ser tilbage på udgangspunktet. ”Vi har holdt vores første sommer heroppe og taler allerede om, at vi måske skal være her endnu mere næste sommer. Det giver ikke så meget mening at køre til Toscana eller flyve til Mallorca, når du har det her, vel?”

 

En meget tryg byggeproces

Louise og Magnus har aldrig prøvet at bygge et hus før og er imponerede over processen.” Du mærker virkelig, at du bygger med et firma, der har gjort det mange gange før. Der er ingen slinger i valsen. Der er skabeloner og templates for alt. Det hele ruller, og der er intet, der går i stå. Det giver bare en god og tryg følelse,” slutter Magnus.

Familiens bedste råd

”Hold fast i dine drømme, når du vælger designet på dit sommerhus. Du kan lave de fleste små ting om, som farven på armaturer og køkkenlåger. Men det er sværere at ændre på antallet af værelser, størrelsen på køkkenet og så videre. Vi overvejede selv at vælge et billigere gulv til en start, men kender også os selv godt nok til, at vi aldrig ville få det udskiftet senere. Derfor gik vi med egetræ, som vi drømte om.”

Vil du læse mere om fri arkitektur?

Du kan finde inspiration, gallerier og læse meget mere om fri arkitektur her.

Tip en ven

Flere kundehistorier