Hvad siger eksperterne?

MARTIN KLOSTER
FINANSIEL RÅDGIVER

Det er fornuftigt at investere i sommerhus

Boligmarkedet viser med tydelighed, at det er klogt at investere i fast ejendom. Det gælder også sommerhuse, siger finansiel rådgiver Martin Kloster, der er specialist i bolighandel hos det uvildige rådgivningsfirma Pengerådgivning

Drømmer du om at købe sommerhus? Så er du ikke den eneste. Mange ønsker at investere i sommerhus og få roen og naturen tættere på livet. Men det er også en god forretning på sigt.

”Interessen for sommerhus er blivende, uanset hvad der sker i verden. Vi oplever især en stor interesse fra seniorsegmentet, der ønsker at downsize og ser sommerhus som en mulig helårsbolig – og en vej til at komme væk fra det traditionelle og travle byliv. Det yngre segment ønsker også at komme tættere på naturen med et sommerhus, men har ofte travlt og nok at se til med at vedligeholde helårsboligen. De går derfor typisk efter et nyt og vedligeholdelsesfrit sommerhus i nærheden, så de har de bedste betingelser for at nyde deres fristed,” siger Martin Kloster, CSO og partner i Pengerådgivning.

”Det er forståeligt, at folk forholder sig til det aktuelle renteniveau. Men alt andet lige har renten mindre betydning, når du køber et sommerhus til f.eks. to millioner end til 10 millioner. Om renten er en eller fem procent har mindre månedlig konsekvens på et mindre lån end et stort lån. Det influerer dermed også mindre på investeringen på sigt.”

Hvorfor er det fornuftigt at købe sommerhus?

Hvis du spørger eksperten i bolighandel, er det generelt fornuftigt at investere i fast ejendom.

”Der er god grund til at tro, at markedet udvikler sig, som det altid har gjort. Erfaringerne fra boligmarkedet gennem de sidste 30, 40 og 50 år viser, at du vinder ved at investere i fast ejendom over tid. Det gælder også sommerhuse. Derudover bliver vi flere og flere mennesker, som får sværere ved at finde et frirum. Derfor vil det kun blive mere og mere attraktivt at have eget sommerhus.”

Kompakt

Hvordan vælger jeg mellem et nyt eller gammelt sommerhus?

Om sommerhuset er nyt eller gammelt har ikke direkte indflydelse på investeringen, men det påvirker din risikoprofil og dine potentielle omkostninger.

”Det handler mere om, hvilken type du er. Hvis du ikke kan sidde stille og har evnen til at se muligheder i et ældre sommerhus, kan det være den ideelle løsning for dig. Men hvis du ikke har tid, overskud og lyst til at tage risici, er der mere komfort og økonomisk tryghed i at bygge et nyt sommerhus fremfor at renovere et gammelt.”

Hvornår er det et godt tidspunkt at købe sommerhus?

Ud over de økonomiske vindinger ved at bygge sommerhus, giver investeringen også mening for familielivet og livskvaliteten. Det forhold er ikke uden betydning, når du skal vælge tidspunktet for at realisere sommerhusdrømmen:

”Når solen skinner, stiger lysten til at investere i båd, motorcykel og sommerhus. Den kyniske beregning vil derfor mene, at du bør købe sommerhus i de kolde vintermåneder, hvor efterspørgslen er lavere end forår og sommer. Men forskellen er mindre betydelig på lang sigt. Du kan sammenligne investeringen i sommerhus med køb af aktier. Her går priserne også op og ned, derfor er det vigtigt at se på investeringen med en lang tidshorisont – og så er det måske sjovere at nyde sommerhuset allerede nu? Hvis du har lysten, behovet og økonomien til at købe sommerhus, hvorfor så vente?”

Kysthuset

Hvordan påvirker renterne din investering i sommerhus?

Renterne går op og ned. Det kan derfor være svært at vide, hvornår det er klogt at skrive under på et nyt sommerhus. Men renten har ringe betydning på lang sigt.

”Det er forståeligt, at folk forholder sig til det aktuelle renteniveau. Men alt andet lige har renten mindre betydning, når du køber et sommerhus til f.eks. to millioner end til 10 millioner. Om renten er en eller fem procent har mindre månedlig konsekvens på et mindre lån end et stort lån. Det influerer dermed også mindre på investeringen på sigt.”

Rådgiverens gode råd om finansiering af sommerhus

Vær opmærksom på omkostningerne i din bank. Indhent gerne flere tilbud eller få en second opinion hos en uvildig rådgiver.

Hvordan får du råd til at bygge sommerhus?

Du kan låne op til 75% af prisen på et sommerhus gennem et realkreditlån. De resterende 25% skal du finansiere via egen formue eller et lån i banken. Har du en friværdi i din nuværende bolig, kan du også konvertere til en tillægsbelåning.

”Du kan ikke ændre på reglerne for låntagning ved køb af sommerhus. Men du kan vinde meget ved at tage et blik på din helhedsøkonomi. Mange banker har tendens til at kigge i siloer, når de skal se på finansiering af sommerhus. Men hvorfor ikke se på hele økonomien? Hvilke andre lån har du? Hvad ligger der af opsparing? Og hvad har du af gebyrer, vilkår og bidragssatser? Nogle gange kan det åbne for at kunne købe et sommerhus til et større beløb, uden at det påvirker den månedlige ydelse nævneværdigt. Men det øger spændvidden i dit byggeri af et sommerhus, så får du det sommerhus, du i virkeligheden drømmer om.”

Værd at vide om sommerhus som investering