Guide:
Den perfekte plantegning til dit nye sommerhus
En sommerhus plantegning hjælper med at visualisere husets design, indretning og funktion. Men inden du tegner dit nye sommerhus, er det vigtigt, at du kender dine behov og er opmærksom på krav og regler til nybyggeri. Se forslag til plantegning på små og store sommerhuse og få gode råd fra arkitekt.
Sommerhusets plantegning er vigtig
Plantegningen er essentiel, når du skal bygge et nyt sommerhus. Det er her, at dine drømme om et nyt sommerhus for første gang bliver konkretiseret og visualiseret. Men det er også den endelige plantegning, der danner grundlag for ansøgningen om byggetilladelse. Derfor er det afgørende, at du kommer rigtigt fra start og får den rette rådgivning.
Indret enkelt og funktionelt
”Det er vigtigt, at indretningen i dit sommerhus føles rigtig. Det handler om at skabe atmosfære, energi og stemning. Sommerhuset er dit hjem, når du ikke er hjemme – det er her, du kan samle venner eller måske flere generationer. Sommerhuset behøver ikke at være stort. Hvis du indretter sommerhuset enkelt og funktionelt, bliver der alligevel masser af plads til hygge og samvær,” siger Jørgen Raagart, der er udviklingschef og arkitekt hos EBK HUSE.
Arkitekten fremhæver især vigtigheden af at placere rummene, så dagslyset bliver udnyttet optimalt:
”Mit bedste råd er at tage højde dagslysets placering hele året. Lyset fra vinduer, som er orienteret mod syd, kommer langt ind i boligen om vinteren, men vil ikke komme langt ind i boligen om sommeren, hvor solen står højt på himlen. Derudover er det klogt at investere i store vinduespartier, da det får ude- og indelivet til at smelte naturligt sammen og tilføjer en lethed uanset husets størrelse.”
Tjekliste til plantegning af sommerhus
Vi anbefaler, at du får hjælp til at tegne din plantegning, så du er sikker på, at der er harmoni mellem dine behov og dit budget – og så du udnytter hver eneste kvadratmeter bedst muligt. Det øger sommerhusets værdi.
Hvis det kribler i fingrene efter at tegne dit nye sommerhus, kan du prøve at starte med at svare på spørgsmålene i denne tjekliste. Det giver en god fornemmelse af dine behov og krav til husets størrelse og indretning. Bagefter kan du tegne en skitse på papir eller computer og vise den til en professionel rådgiver.
Tjekliste: Hvad er mine krav til …
Hvor mange soveværelser har du brug for – også på sigt? Skal soveværelserne være nær hinanden eller opdelt i afdelinger til børn og voksne?
Er det mest optimalt med to badeværelser, eller kan du nøjes med et sammen med en udebruser? Skal drømmen om infrarød sauna og badekar gå i opfyldelse i dit nye fristed?
Drømmer du om det store køkkenalrum med brændeovn, alkove og direkte udgang til det fri? Eller søger du et mere simpelt og intimt sommerhus – måske med flere måltider tilberedt i udekøkkenet eller over bål?
Drømmer du om at kunne favne venner og familie i dit sommerhus og tilbyde en soveplads til alle? Måske er en alkove eller hems en god løsning? Måske er et anneks en endnu bedre idé?
Hvordan ønsker du at bruge tiden i sommerhuset? Skal der være plads til aktiviteter indenfor på en regnvejrsdag? Drømmer du om at kunne arbejde fra sommerhuset?
Elsker du at cykle, ro, padle, fiske eller vandre, er det rart med gode opbevaringsløsninger til dit grej. Måske kan det løses med plads til knager og skabe? Måske er det rarest med et bryggers eller et skur?
Hvem skal have den bedste udsigt – og skal den ses gennem skydedøre, foldedøre eller måske vinduer fra gulv til loft? Skal der være havudsigt fra køkkenøen? Og skal solen stå op eller gå ned i soveværelset?
Drømmer du om en stor terrasse med loungeområder og flere sektioner med plads til spisepladser og solsenge, så du altid kan finde en solskinsplet eller skyggeplads med læ? Skal der være direkte adgang til det fri og en dejlig terrasse fra alle rum? Drømmer du om at træde ud under en udebruser fra soveværelset?
Skal der være solceller på taget, varmepumpe i huset og lader til el-bilen? Eller hvad med frisk luft og masser af dagslys med et ovenlysvindue i køkkenet og badet?
Fejl, du skal passe på i din plantegning
Du bør ikke undervurdere dit pladsbehov
Det er både bæredygtigt og økonomisk at bygge småt. Men husk at tænke over, hvordan du ønsker at bruge dit sommerhus og alle dine rum – også på sigt.
Du bør ikke overse tekniske krav
Det er let at forelske sig i mange stikkontakter, men har du også styr på placeringen af dem? Sørg for at placere VVS- og elinstallationer korrekt fra starten. Det er dyrt at rette op.
Du bør ikke ignorere mængden af lys
Sørg for, at alle rum får nok naturligt lys. Dagslys er en vigtig kilde til velvære og den mest energivenlige løsning. Måske kan du optimere med ovenlysvinduer, større glaspartier eller skydedøre uden at skulle bygge større?
Du bør ikke forhaste designet
Sommerhus liv rimer på det simple liv. Men pas på med at forenkle eller forhaste designet.
Du bør ikke spare på opbevaringsplads
Overvej, hvordan du kan integrere skabe og opbevaring i din indretning fra starten. En alkove er en god løsning til at opnå både ekstra sovepladser og opbevaring til alt fra spil, fiskestænger og soveposer.
Hvordan tegner du en plantegning?
Plantegninger bliver typisk tegnet i målstoksforholdet 1:100 og viser antallet af rum, typer af rum samt størrelserne på de enkelte rum. Derudover skal du markere vægge, vinduer og døre samt faste installationer som inventar i køkken, bad og hårde hvidevarer.
Du behøver ikke at have alle mål og detaljer på din plantegning, når du kontakter din byggerådgiver eller arkitekt. Men den hjælper med at visualisere dine drømme og idéer.
Plantegning til små og store sommerhuse
Her får du en række eksempler på plantegninger på sommerhuse i forskellige designlinjer, modeller og størrelser samt priser.
Plantegning til små sommerhuse under 60 m²
Fra 995.000 kroner
Plantegning til store sommerhuse over 100 m²
Plantegning af vinkel sommerhus
Plantegning af længe sommerhus
Plantegning af minimalistisk sommerhus med rene linjer
Plantegning af klassisk sommerhus med hyggelige kroge
Hvordan placerer du sommerhuset rigtigt på grunden?
Grundens beliggenhed, form og størrelse påvirker valget af hustype og plantegning.
Hos EBK HUSE tilbyder vi altid et Gratis Grundtjek med en erfaren byggerådgiver – også selvom du ikke har købt grunden endnu. Efter mødet har du viden om grundens udfordringer og potentiale samt svar på den mest optimale placering af huset på grunden i forhold til terræn, sollys, naboer, udsigt, regler og restriktioner.
Få hjælp til sommerhusets plantegning af arkitekt
Hos EBK HUSE har vores arkitekter allerede tegnet plantegningen til alle vores nøglefærdige sommerhuse på forhånd. Det gør det let og hurtigt at visualisere dit drømmehus. Du kan vælge mellem nøglefærdige huse fra 53 m² til 178 m².
Du kan naturligvis stadig ændre på plantegningen og sætte dit personlige præg på huset på ude og inde, selvom det er nøglefærdigt. Det gælder dog ikke vores budgetvenlige serie Kompakt. Her har vores arkitekt allerede optimeret planløsningen til fulde, så du får masser af veldisponerede rum uden unødvendig spildplads.
Fordelen ved at vælge en af vores nøglefærdige designlinjer er, at du kan gå en tur i huset i vores udstillinger. Det gør det lettere at fornemme en plantegning i virkeligheden og vurdere størrelsen på alt fra en bordplade til en bruseniche.
Foretrækker du en unik løsning i såvel arkitektur, indretning og materialer, skal du i stedet vælge vores arkitektpakke Fri Arkitektur. Her tegner vores arkitekt et sommerhus til dig for kun 40.000 kroner.
Trin-for-trin guide til plantegning af sommerhus
Sådan kommer du i gang med en plantegning:
Inspiration
Kig i magasiner, online gallerier og besøg udstillinger.
Behovsanalyse
Brug tjeklisten til at analysere dine behov og ønsker
Grundtjek
Bestil et Gratis Grundtjek og forstå grundens muligheder og begrænsninger
Skitsefase
Tegn de første skitser på papir eller på computer
Feedback
Få feedback fra erfaren rådgiver
Detaljeret plantegning
Få arkitekt til at udarbejde korrekt plantegning
Ansøg om byggetilladelse
Send den endelig plantegning til kommunen. Hos EBK HUSE sørger vi altid for at ansøge om byggetilladelsen.
Hvordan har vi hjulpet andre?
Vil du have indblik i vores kunders erfaringer med at udnytte sommerhusgrunden optimalt? Så har vi udvalgt et par artikler til dig:
Sådan fik Esther og Ole havudsigt i sommerhuset
Alle drømmer om den naturskønne beliggenhed med udsigt over havet. Men drømmen er ikke altid mulig. Læs, hvordan vores arkitekt løste opgaven.
Mette elsker sit sommerhus på 60m²
Du kan sagtens få masser af sjæl og plads i et nybygget sommerhus på få kvadratmeter. Se, hvordan Mette har indrettet sit skønne sommerhus i Rørvig.