# Fri arkitektur

Jens og Gitte bor i sommerhuset året rundt

Arkitekttegnet sommerhus som helårsbolig
Jens og Gitte drømte om at bo ved vandet i et mindre hus, når de blev ældre. Derfor købte de et gammelt sommerhus på 50 m2 ved Aarhus Bugt. De ønskede at udvide, renovere og og bo i huset hele året. Det nåede de heldigvis ikke.

Ja, det er næsten utroligt, at vi overlevede!” griner Jens Viltoft, da han tager imod på den nyanlagte græsplæne. Det er svært at forestille sig, at der for kort tid siden lå et lille, gammelt og sundhedsskadeligt træhus fra 1950erne. Nu står der et moderne fritidshus i stilren sort på 125 kvadratmeter – en kort slentretur fra Ajstrup Strand i Aahus Bugt.

“Det blev hurtigt klart, at det ville blive alt for dyrt og besværligt at renovere og udvide huset i forhold til den værdi, huset ville få. Screeningsrapporten afslørede også, at halvdelen af huset skulle afleveres på kommunekemi.”

Jens Viltoft

”Vi købte huset for otte år siden og troede, at vi bare skulle udbygge og renovere, inden vi skulle bruge det som permanent bolig, når Gitte gik på efterløn. Det tog en drejning, da vi opdagede, at det ville blive alt for dyrt og besværligt i forhold til den værdi, huset ville få. Screeningsrapporten afslørede også siden, at halvdelen af huset skulle afleveres på kommunekemi,” smiler Jens. 

Arkitekttegnet sommerhus som helårsbolig
Køkkenet fra HTH har integrerede og rengøringsvenlige greb og praktisk bordplade i laminat. Den mørke bordplade med struktur af eg giver et smukt modspil til de hvide flader

 

Takkede nej til tømrermesterens tilbud 

Jens og Gitte havde klare tanker om, hvordan deres fremtidige hjem skulle se ud, og hvordan de skulle sidde og nyde udsigten til Samsø i horisonten. De havde også allerede indhentet byggetilladelse hos kommunen til det udvidede byggeareal med hjælp fra deres søn, der er uddannet bygningskonstruktuør. Med deres skitser i hånden kontaktede de to lokale tømrermestre og tog på inspirationstur til forskellige fritidshusudstillinger – blandt andet hos EBK HUSE i Middelfart. 

”Den ene tømrer havde ikke tid, den anden kom med et tilbud. Prisoverslaget mindede meget om det, EBK HUSE kom med. Forskellen var, at vi selv skulle agere projektledere, hvis vi entrerede med tømrermestren, og så var kemien med byggerådgiveren rigtig god. Det gav sig selv, at vi valgte komforten og trygheden hos EBK HUSE. Siden fandt vi ud af, at de også bruger jyske håndværkere – det er jo ikke et minus,” siger Jens med et glimt i øjet. 

Arkitekttegnet sommerhus som helårsbolig
Før boede parret i en stor villa på 300 kvadratmeter med deres tre sønner. Det var derfor sin udfordring at få skaleret ned til de 125 kvadratmeter. De udvalgte de vigtigste ting – blandt andet designklassikere fra Børge Mogensen.

 

Bo i sommerhuset hele året

Når du ser huset udefra, syner det af sommerhus i arkitekturen. Indenfor afslører bogreoler, møbler og personlige aftryk dog hurtigt, at der bliver levet et hverdagsliv her. 

”Det har været vigtigt for os, at huset skulle ligne et sommerhus udefra. Dels fordi det passer bedst til området. Dels fordi det har betydning for gensalgsværdien. Men det er vores hjem. Derfor har vi også valgt en anden planløsning end et traditionelt sommerhus. Inspirationskilden er hustypen Musholm, som arkitekten derefter har tilpasset vores drømme og ønsker – og det er blevet præcis, som vi har tænkt det.”

Arkitekttegnet sommerhus som helårsbolig
Huset ligger få hundrede meter fra Ajstrup Strand og er omgivet af skove og cykelstier – Aarhus er ikke langt væk og få kilometer mod syd ligger det hyggelige fiskerleje Norsminde.

 

Parret valgte at tage en overnatning i Slagelse i forbindelse med deres rådgivningssession hos indretningsarkitekt Julie Kürstein. 
”Vi havde aldrig været i byen før, så vi lavede en hyggetur ud af det og stod klar klokken otte næste morgen. Og hold da op for en dag. Har aldrig skulle tage så mange beslutninger på så kort tid, men Julie var god til at afkode og visualisere, så vi var trygge og fik en rød tråd i vores valg.”

Parret valgte gipsvægge frem for trævægge for at få en fornemmelse af hjem. Af tilvalg valgte de blandt andet skydedøre i stedet for vinduer ud til terrassen, to ovenlysvinduer og en udebruser med direkte udgang fra det ene badeværelse. ”Det endte selvfølgelig med at blive dyrere, end vi havde regnet med. Men det er jo det samme, som hvis du køber en ny bil. Så vælger man typisk at opgradere, når det er muligt, ikke?”

Hvad skal du vide, inden du river et gammelt sommerhus ned?

Det er lovpligtigt at få udarbejdet en miljøscreening, hvis en nedrivning resulterer i minimum et ton bygningsaffald. Miljøscreeningen kortlægger, om der er miljøskadelige og sundhedsskadelige stoffer som asbest, PCB og tungmetaller. Vi har mange års erfaring med nedrivning og rådgiver dig hele vejen.

Hvornår må du bo i dit sommerhus?

Drømmer du også om at bo i dit sommerhus året rundt og være tættere på naturen? Du må gerne have folkeregisteradresse i dit sommerhus, hvis du har ejet det minimum et år, og du, din ægtefælle eller samlever er folkepensionist, efterlønsmodtager, førtidspensionist eller 60 år og pensionsmodtager.

Det er også muligt at få dispensation hos kommunen i forbindelse med sygdom eller handicap.

Vores fritidshuse opfylder alle krav til beboelse året rundt. Derudover isolerer vi minimum 25% bedre, end loven kræver.

Vil du læse mere om Fri Arkitektur?

Du kan finde inspiration, gallerier og læse meget mere om Fri Arkitektur her.

Tip en ven

Flere kundehistorier