Hvad siger eksperterne?

Elnaz Ehsani, klima- og bæredygtighedschef, Bygma
Elnaz Ehsani
Klima- og bæredygtighedschef, Bygma

Det er billigere at købe bæredygtigt

Efterspørgslen efter bæredygtige sommerhuse vokser. Men materialer med lavt klimaaftryk gør det ikke alene. Holdbarhed er afgørende, og det er vigtigt, at du kan tjekke, om et byggefirma har dokumentation for klimavenlige certificeringer, siger klima- og bæredygtighedschef Elnaz Ehsani.

”Det er vigtigt, at du sætter dit køb af sommerhus ind i et helhedsperspektiv, når du skal vurdere, om det er en fornuftig investering,” siger Elnaz Ehsani, der har speciale i indeklima fra DTU og klima- og bæredygtighedschef hos Bygma.

Et af ekspertens råd er, at du køber et sommerhus, der holder – og som du vil blive med at holde af.

”Det kan virke fristende at bygge et sommerhus med billigere materialer og nemme løsninger. Men du ender ofte med at skulle bygge om tre gange og bruge ærgerlige ressourcer på at vedligeholde og opvarme sommerhuset. Det gør det samlet set billigere at investere i god og bæredygtig kvalitet fra starten.”

Social bæredygtighed er vital

Økonomisk bæredygtighed er en vigtig parameter, selvom vi let kommer til at fokusere på miljø, når vi taler om grønt og bæredygtigt byggeri, mener Elnaz Ehsani. Derudover kommer det sociale parameter – at vi trives i vores sommerhus.

”Bæredygtighed er også at have rum til samvær og nærvær med dem, du holder af. At du har masser af dagslys og mulighed for at lufte ordentlig ud. At du ikke har støjgener fra en larmende ventilator eller dårlige afslutninger i byggeriet. Det er vitalt, at vi også tænker mennesket ind i byggeriet. Det er også bæredygtighed,” siger Elnaz Ehsani.

Vælg grønne produkter med omhu

Hos EBK HUSE værdsætter vi, at Bygma har gjort bæredygtighed til sit dna. Vi køber al vores konstruktionstræ til skelet, spær og lægter hos det danske firma, men også et væld af andre materialer – fra krydsfinér, isolering og fugemasse. Men hvor vigtigt er det egentlig, at en fugemasse for eksempel er certificeret med Svanemærket?

”Brug af fugemasse med farlig kemi er problematisk for indeklima og miljø og kan have store konsekvenser for dit helbred og din trivsel med hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. Derfor er det vigtigt at have grønne valg for øje.”

EBK HUSE er langt fremme

Netop indeklima er et fokusområde hos EBK HUSE. Vi er den eneste husproducent i Danmark, der har opnået Indeklimamærket. Det betyder, at dit hus er gennemtestet af Teknologisk Institut for lugtgener, afgasning og kræftfremkaldende stoffer.

”EBK HUSE er langt fremme inden for bæredygtighed – og inden for indeklima står I virkelig stærkt. Vigtigst af alt, har I dokumentation for det, I gør. Bæredygtighed kan hurtigt blive en farlig snak, hvis man ikke kan dokumentere sine ord,” siger eksperten.

Hos Bygma har de udviklet en database over miljøcertificerede produkter og uddannet hundredvis af medarbejdere som bæredygtighedsambassadører, som kan yde professionel vejledning.

”Et stigende antal efterspørger sparring og dokumentation omkring bæredygtighed. Men bæredygtighed er komplekst. Derfor forsøger vi at hjælpe med at gøre det enkelt.”

3 miljømærker du skal
holde øje med

FSC logo

FSC

Sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ end, skoven kan reproducere, og at dyr, planter og mennesker bliver beskyttet.

PEFC logo

PEFC

Sikrer, at træet er fra miljøvenlig og bæredygtig skovdrift.

Indeklimamærket logo

INDEKLIMAMÆRKET

Sikrer, at huset er fri for sundhedsskadelig kemi. EBK HUSE er den eneste husproducent i Danmark, der har opnået Indeklimamærket.