# Fri arkitektur

Fornemmelsen for havudsigt på Orø

Fornemmelsen for havudsigt på Orø
Esther Andersen Poulsen og Ole Møller Andersen drømte om et sommerhus med udsigt til havet. Men det var svært at finde den optimale beliggenhed – indtil de satte kurs mod en af Danmarks mindste øer inderst i Isefjorden.

De bor egentlig allerede ganske naturskønt på landet i et stråtækt bindingsværkshus i Ramløse på Nordsjælland – blot ti kilometer fra kanten af Kattegat. Men efter at Ole Møller Andersen og Esther Andersen Poulsen havde solgt deres svenske sommerhus nogle år tidligere var behovet for et fristed i genopstået.

”Vi bor i et ældre bondehus, der kræver en del arbejde. Derfor var vi på udkig efter et sommerhus med lav vedligeholdelse og havudsigt,” fortæller Ole, der i dag bruger sin tidligere erfaring som salgsdirektør til at rådgive iværksættere. Men ellers står der pensionist på visitkortet. Det samme gælder Esthers.

De brugte flere måneder på at finde en grund, der levede op til deres drømme og budget. En dag tog de færgen over til Orø og kørte syd om den grønne ø. Her fandt de et til-salg-skilt på den perfekte grund med kig til fjorden. Men huset var langt fra perfekt. ”Vi var slet ikke i tvivl om, at det her sted var det rette for os med vandet, lyset, stilheden og naturen. Men huset var slet ikke os. Derfor besluttede vi os for at undersøge muligheden for at fjerne det og bygge et nyt,” fortæller Esther.

De besøgte en masse prøvehuse hos forskellige hustypefirmaer – deriblandt Fjordhuset hos EBK. ”Vi kunne godt lide den stramme designlinje, men ønskede også noget unikt, nu hvor vi alligevel skulle bygge nyt. Derfor spurgte vi ind til EBK’s Arkitektpakke, hvor man til en rimelig pris kan få et hus i eget design. Det blev den ideelle løsning,” siger Ole.

Hævede fundamentet med 40 centimeter

Kort efter besøgte EBK’s arkitekt og udviklingschef, Jørgen Raagart, parrets nyindkøbte grund. Han var bjergtaget af beliggenheden på øen, men så også nogle udfordringer:

”Huset lå i anden række på en grund med terrænfald, og placeringen på grunden var ikke optimal. Derfor anbefalede jeg, at vi flyttede placeringen af det nye hus, arbejdede med niveauplanerne og hævede fundamentet, så de fik det optimale vue ud over fjordlandskabet.”

Den løsning er Ole og Esther meget taknemmelige for i dag. ”Jørgen visualiserede det ved at stille en stol foran os og bede os om at træde op den. Det var imponerende, hvilken forskel en højde på 40 centimeter gjorde,” fortæller Ole. Dette træk fra arkitekten, var dog langt fra det eneste, som gjorde en verden til forskel. Parret havde tegnet en råskitse af deres hus, som de overdrog til Jørgen.

En af deres tanker var at bygge et hus med et knæk på 45 grader, så de kunne få så meget lys og havudsigt som muligt fra flere hjørner. Den tanke var rigtig god, fortæller Jørgen: ”Vi har tidligere arbejdet med faconen i vores udvikling, men aldrig opført et knæk-hus. Derfor tog vi udgangspunkt i grundskitserne i vores nuværende modeller og tegnede derefter deres unikke løsning.”

Øboerne roser huset

Jørgen tilføjede blandt andet en karnap til køkkenet for at bringe mere areal til resten af det åbne køkken alrum, lige som loftshøjden i stuen blev ændret og terrassen udvidet. ”Han havde bare overblik over en masse små finesser, der gjorde resultatet tusinde gange bedre. Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi nu har Orøs smukkeste hus,” siger Esther med stolthed i stemmen og fortæller, at flere øboer dagligt stopper op og iagttager huset. Mange tilkendegiver også, at det er blevet et flot hus. ”Vi har fået et enkelt, elegant og utraditionelt hus, der lige er os. Et stilrent og sort look med metalkanter som smukke kontraster, der lyser op – endnu en fed detalje,” siger Esther.

Håndværkerne støvsugede grunden

Parret fortæller, at de har bemærket, at der nu er flere, som er i gang med at bygge huse fra EBK på Orø. ”Hele processen har også været imponerende, og måske er der flere, som har bemærket det? EBK har Flere vælger individuel arkitektur Flere danskere vælger at rive et ældre sommerhus ned for at opføre et mere moderne, vedligeholdelsesfrit og bæredygtigt hus.

Hos EBK oplever vi særligt en stigende efterspørgsel efter individuelle arkitektløsninger. taget professionelt hånd om alle detaljer – og håndværkerne støvsugede jo nærmest hele grunden efter sig, inden de overdrog nøglerne til os. Vi kan kun sige, at vi sidder tilbage med en følelse af et absolut fornuftigt og godt køb,” fortæller Ole.

Flere vælger individuel arkitektur

Flere danskere vælger at rive et ældre sommerhus ned for at opføre et mere moderne, vedligeholdelsesfrit og bæredygtigt hus. Hos EBK oplever vi særligt en stigende efterspørgsel efter individuelle arkitektløsninger.

Vil du læse mere om fri arkitektur?

Du kan finde inspiration, gallerier og læse meget mere om fri arkitektur her.

Tip en ven

Flere kundehistorier