# Fjordhuset

Helårsoase med keramikværksted og frodige regnvandsbede

Da Iben og Jens Hanneborg begyndte at bruge mere tid i sommerhuset end derhjemme var beslutningen uundgåelig. De solgte den store villa fra 1923 og har nu evigt kig til stjernehimlen og en varm, tæt og fremtidssikret bolig. Børnebørnene i nabohuset er en ekstra trumf.

”Hvis vi havde beholdt alle vores malerier, havde vi ikke kunne se væggene,” smiler Iben og fortæller, hvordan de måtte sælge og forære en masse værker, da de besluttede sig for at flytte til færre kvadratmeter i deres skønne Fjordhus i Nordsjælland. Der er nu stadig en masse kunst i et væld af farver og formater, der skaber sjæl, stemning og personlighed. Og netop personlighed, men også funktion er vigtig for parret.

”Vi har fået tilpasset huset med mange detaljer, så det passer præcis til vores behov. Derfor har vi for eksempel fravalgt alkoven til fordel for en god væg til vores vitrineskab. Vi har også prioriteret en større garderobe med rum til opbevaring til alt fra julepynt og vintertøj i stedet for at have et gæstetoilet. I to af værelserne har vi lagt fliser i stedet trægulv,” siger Jens.

Fliser lyder måske som et atypisk valg til et værelse. Men når du åbner døren til de to rum, giver det mening. I det ene, er der et regulært værksted, hvor værktøjet hænger i sirlige rækker. I det andet, et keramikværksted med drejeskive, ovn, arbejdsbord og et væld af reoler med materialer til den ferme kunsthåndværker.

”Jens værktøj har endelig fået optimale betingelser, fordi her er tørt og varmt. Og jeg nyder at have mulighed for at fordybe mig i leret og andre kreative projekter. Nogle synes, at det er synd, at vi har valgt fliser, og at det bliver sværere at sælge huset sådan. Men det er vi ligeglade med. Vi har brug for fliser, og så må andre udskifte gulvene til den tid,” siger Iben, der har arbejdet med voksne udviklingshæmmede som socialpædagog. Jens har været værkfører på et beskyttet værksted. Nu nyder de livet som efterlønnere to minutters gang fra den nordsjællandske kyst. 

“Det var næsten bekymrende let at vælge Fjordhuset. Det har en fantastisk enkelhed og er stilrent, men klassisk. Vi tænkte: “Jamen sådan kan man da ikke bare købe et hus. Vi er nødt til at se alt.” Så det gjorde vi. Og vi valgte stadig Fjordhuset.”

Iben Hanneborg

Købte en grund med to sommerhuse

”Det var lidt af et tilfælde, at vi købte grunden. Vores datter var ude og løbe en tur og spottede til-salg-skiltet en søndag. Onsdag havde vi købt grunden,” siger Jens.

Det særlige ved grunden var, at der stod to sommerhuse på den. Det tiltalte dem, fordi det gav rum til at være sammen og hver for sig. Der var dog stor kontrast mellem de to huse.

”Det ene var fra 2006. Det andet fra 1959 – og et tydeligt eksempel på et hus, der var bygget af efterkrigstidens byggematerialer. Det havde spinkle konstruktioner, ingen isolering og var kun 49 m². Men vores datter og hendes familie med mand, tre børn og en lille hund på Frederiksberg var glade for det lille hus. Det var dog tydeligt, at vi ikke kunne bruge det om vinteren, og det ville ikke kunne svare sig at renovere.”

Kundes indretning i Fjordhuset - et sommerhus af EBK HUSEIndretningen er unik, varm og personlig. Sådan et hus, du får lyst til at gå på opdagelse i.

Aldrig haft så meget lys

Det andet hus var fint, men planløsningen ikke optimal. Iben og Jens tænkte derfor, at det måtte kunne gøres bedre, hvis de skulle have en mere fremtidssikret løsning, hvor de kunne bo i huset på sigt. Kort efter faldt Iben over en annonce for Fjordhuset.

“Det var næsten bekymrende let at vælge Fjordhuset. Det havde en fantastisk enkelhed og var stilrent, men klassisk. Vi tænkte: “Jamen sådan kan man da ikke bare købe et hus. Vi er nødt til at se alt.” Så det gjorde vi. Og vi valgte stadig Fjordhuset,” smiler Iben og fortsætter:

”Det har den rigtige taghældning og er bygget af de rigtige materialer. Men det bedste er lysindfaldet. Det er en helt anden oplevelse at bo på den måde, når man er vant til småsprossede vinduer.”

Det er befriende at bo mindre

Drømmen om at bo i sommerhuset hele året blev dog realiseret før, de havde tænkt det.

”Vi var så glade for at være herude, at vi til sidst kun kom hjem for at vande blomster et par dage om ugen. Det føltes derfor naturligt at bo her permanent. Det var dog en længere proces at sortere og reducere alle vores ting efter 40 år i samme hus. Vores råd til andre er derfor at overveje at flytte i sommerhus, så snart det er muligt. Man skal gøre det, inden man ikke kan overskue at flytte. Det er så befriende at få alt ned i størrelse. Vi savner ikke at have en overetage, for mange kvadratmeter eller at skulle slibe og male gamle vinduer. Det her hus har givet os en enorm ro,” siger Jens.

En bæredygtig have

Det har krævet en omstilling at flytte fra Auderød til Nødebohuse, der ligger mellem Hundested og Liseleje. Men ikke på grund af skiftet fra by til land, som mange tror.

”Det er ikke alle, der forstår, at vi vil bo så langt væk, men vi elsker, at vi kan se stjernerne om natten. Og så bor vi her ikke alene. Vi er en lille kerne af helårsboere med mange jævnaldrende. Derfor er vi blevet del af et fællesskab, der inviterer hinanden på skift. Den største forandring er, at vi har fået en stor have. Jeg elskede min lillebitte have på 600 m², hvor der ikke lå et blad forkert. Med en grund på 3100 m² er jeg ude i en manøvre, hvor jeg skal lære at holde af skvalderkål og mælkebøtter og lade vildskaben herske. Jeg har dog fået bugt med de værste brændenælder og brombærkrat,” smiler Iben.

Den store have har også åbnet for muligheden for at etablere regnvandsbede, så vandet bliver ledt ud i haven i stedet for ned i en faskine. En bæredygtig løsning, der forøger biodiversiteten i haven og minimere risikoen for oversvømmelser. Bonus er en frodig oase i alverdens nuancer.

”Jeg har plantet kattehale, stjerneskærm, elefantgræs, agastache, hostaer og mange flere. Jeg prøver mig bare frem. Der er mange forslag på nettet.”

EBK HUSES Fjordhus hos en familie i NordsjællandDet uisolerede hus fra 1959 på 49 m2 er skiftet ud med et Fjordhuset på 117 m2. Det er tegnet af arkitekt Karina Søgaard for EBK HUSE.

 

Uforpligtende fællesskab med familien

Datter, mand og børn kommer ofte ud i weekenderne for at lade op i deres sommerhus.

”Det er en kvalitet at have børnebørnene så tæt på. Vi har et andet samvær end før. Vi spiser kun aftensmaden sammen, så folk kan passe hver sin rytme i løbet af dagen. Det er vigtigt, at det ikke er forpligtende. Vi sørger for at have maden parat fredag aften, hvor de bare kan lande efter en travl uge. Så laver de aftensmad lørdag. Hvis nogle af os har gæster, passer vi naturligvis bare os selv,” siger Jens.

Stressfri byggeproces med ro i maven

Selvom både Iben og Jens er ferm med værktøj, overvejede de aldrig at bygge sommerhuset selv.

”Du betaler naturligvis for, at andre gør det for dig. Men det er det hele værd. Nogle vælger Medbyg og bruger flere år på projektet. Men det ville jeg få ondt i maven af. Her har der været tjek på tingene, gode håndværkere og en byggeleder med falkeblik, der altid var tilgængelig. Det har været befriende at følgende byggeprocessen,” siger Iben.

Hvor meget må du bo i dit sommerhus?

Overvejer du, at bo i sommerhus hele året rundt? Vi giver dig et indblik i, hvilke kriterier der skal opfyldes, før du må bruge dit sommerhus som helårsbolig.

Tip til at etablere et regnvandsbed

Et regnvandsbed er smukt og forøger biodiversiteten i haven. Endelig kan du udnytte de stigende mængder regn til at gøre din have mere frodig og samtidig minimere risikoen for oversvømmelser. Et regnvandsbed er altså et bæredygtigt alternativ til en faskine.

Du skal have en nedsivningstilladelse af kommunen inden, at du begynder at grave løs. Reglerne varierer fra kommune til kommune. Generelt skal du placere regnvandsbedet mindst fem meter fra huset og to meter fra skel eller sekundære bygninger som anneks og lignende.

Endelig skal du sikre dig, at grundvandet ikke står for højt på grunden, så vandet ikke kan sive ned. Du kan teste det ved at grave et hul på 40 cm dybde og 25 cm bredde. Fyld hullet med vand i 30 minutter. Derefter venter du et døgn og måler vandstanden. Er den over 15 cm, bør du vælge et andet sted. Størrelsen og dybden på bedet afhænger desuden af tagets areal og jordens beskaffenhed. Jo mere sand der er i jorden, des lettere er det for vandet at sive ned. Derfor etablerer man typisk et lag af sand, grus og muld i bedet.

Planter i bedet skal kunne tåle både at stå i vand og tørre ud. Vælg planter, der blomstrer på forskellige tider. Det kan være akeleje, engstorkenæb, elefantgræs, gul iris, fjerbusk, hosta, kattehale og mange flere.

Vil du læse mere om Fjordhuset?

Du kan finde inspiration, galleri og læse meget mere om Fjordhuset her.

Tip en ven

Flere kundehistorier