# Fri arkitektur

Fredfyldt fristed i første række til Kattegat

Fri arkitektur med udsigt kundehistorie
Elisabeth og Mogens valgte at bygge et nyt sommerhus, da de erfarede, at det oprindelige hus ikke var holdbart som sommerhus for hele familien. Lykken er nu masser af energigivende lys, der strømmer ind ad de store panoramavinduer.

Til hverdag bor Elisabeth og Mogens Jensen i indre by i København. De nyder at have Torvehallerne, Søerne og Ørstedsparken som naboer og kulturlivet lige rundt om hjørnet. Men 100 dage om året åbner de skydedørene direkte ud til Kattegat og får krop og sjæl i balance i deres nye sommerhus i Odsherred.

”Vi er så glade for vores vinduesparti ud mod kysten. Lys var afgørende for os, da vi skulle vælge designet på vores sommerhus. Derfor har vi også prioriteret mange vinduer og er endt med at have 180 graders kig til bugten,” fortæller Mogens med begejstring i stemmen. 

De er begge vokset op med sommerhus. Han bag klitterne i Blokhus, og hun på naturskønne Fynshoved. Mogens savnede dog ikke sommerhuslivet som voksen på samme vis som Elisabeth, selvom de begge havde et travlt karriereliv med lederjobs.

Et sommerhus af Fri arkitektur tegnet af vores egen arkitekt Jørgen Raagart Mogens og Elisabeth har altid rejst til udlandet, når de havde ferie. Efter de har købt sommerhus, har de næsten ikke rejst, men i stedet nydt deres fristed i Odsherred.

 

”Da jeg arbejdede 70 timer om ugen og fløj verden rundt med mit job, havde jeg ikke brug for at pakke en taske og tage i sommerhus, når jeg endelig var hjemme. Men efter, at vi begge tidligt forlod arbejdsmarkedet, gav det god mening at finde et fristed tæt på naturen,” siger Mogens.

De var enige om, at de ville ud til vandet – og helst i første række. De satte derfor kurs mod Storebælt og kørte op langs kysten, indtil de fandt lykken. 

”Det er svært at beskrive. Men da vi standsede bilen og gik ned mod huset, blev vi mødt af et ægte, dansk sommerlandskab. Jeg kan huske, at jeg tænkte: ’Findes det virkelig i Danmark?’ Her er uspoleret og fredeligt. Ingen iskiosker, men bare natur. Og alligevel kun fire kilometer ind til Nykøbing, som vi ofte går til. Det var det perfekte sted for os,” fortæller Elisabeth. 

“Der er 2000 ting, du skal tage stilling til, når du bygger sommerhus. Men når man vælger EBK HUSE, har de taget stilling til det meste. Det giver tryghed.”

Elisabeth Jensen

Det gamle sommerhus var i for dårlig stand

Huset på grunden var derimod langt fra perfekt. Det var fra 1937, godt slidt og ikke det største af slagsen. Men de tænkte alligevel, at de sagtens kunne renovere sig frem til et skønt sommerhus.

”Efter den første sommer måtte vi erkende, at huset var i så dårlig stand, at det aldrig ville blive som det sommerhus, vi egentlig drømte om. Der var fugt i væggene, ingen isolering, forskellige materialer og en dårlig planløsning. Det var langt fra tidssvarende,” siger Elisabeth.

”Ja, da det blev vinter, var der kun varmt, hvis du befandt dig to meter fra pejsen. Det var ikke holdbart,” siger Mogens.

Parret overvejede at få en arkitekt til at tegne et nyt sommerhus, men de oplevede det som en tidskrævende proces. De søgte en mere effektiv løsning og havde behov for at se nogle konkrete huse. De tog derfor på rundtur til forskellige fritidshusudstillinger.

”Vi kendte ikke EBK HUSE på forhånd, men fornemmede hurtigt, at de var de mest erfarne på markedet. De vidste, hvad de snakkede om. Og så kunne vi godt lide tanken om at bygge et sommerhus med velafprøvede konstruktioner. Men det afgørende for os var, at de var de mest fleksible og byggede de flotteste huse,” siger Elisabeth.

En kundes arkitekthus med interiør fra EBK sommerhuset Hirseholm.“Vi forsøger ikke at købe os til løsninger.” Elisabeth står bl.a. bag den fine serie af akvareller og de varme, farverige hynder og puder i alkoven, der skaber sjæl og personlighed.

Drømmen om et lyst og let sommerhus

Mogens og Elisabeth søgte et skandinavisk sommerhus med masser af lys og lethed. De var vilde med lyset i designlinjen Hirseholm, men drømte om store vinduer på begge sider af huset. Derfor valgte de arkitektpakken Fri Arkitektur, hvor arkitekten Jørgen Raagart tegnede deres helt unikke løsning med afsæt i Hirseholm.

”Arkitektpakken er virkelig godt givet ud. Den vil vi anbefale til alle. Vi havde nogle meget givende snakke med Jørgen, der var dygtig og detaljeorienteret. Han hjalp os blandt andet med at udnytte vinduesprocenten til maxgrænsen. Vi er meget glade for de store flader af lys og udsigten på tværs. Vi har fået et fantastisk kig gennem huset. Der er intet, vi ville gøre anderledes,” siger Mogens og uddyber:

“Hele processen har bare fungeret. Man mærker virkelig, at det er et erfarent firma. De er professionelle, effektive og løsningsorienterede. Ikke emotionelle – det er rart. Ovnen, vi havde valgt, var for eksempel i restordre. De satte derfor en midlertidig ovn i for at holde tidsplanen. Da ovnen kom på lager, fik vi tilbudt at beholde den nuværende uden beregning.”

De var også glade for den rådgivning, de fik til valg af materialer.

”Vi kunne sagtens have gået i byen og købt en masse materialer selv. Men det var en super inspirerende og god proces med indretningsrådgiveren. Når man skal bygge sommerhus, er der 2000 ting, du skal tage stilling til. Men når man vælger EBK HUSE, har de taget stilling til det meste. Det giver tryghed,” siger Elisabeth.

Sommerhussjælen er vigtig

Der er uden tvivl en stor kontrast fra det gamle til det nye sommerhus. For at få sjæl og personlighed ind i nybyggeriet prioriterer de derfor DIY.

”Vi forsøger ikke at købe os til løsninger. Jeg har for eksempel syet hynder og puder til alkoven, malet en serie akvareller med fisk og er i øjeblikket i færd med at indramme nogle krabbeskaller, som jeg har fundet på stranden. Jeg har også et projekt, hvor jeg samler og tørrer blomster fra området. Derudover har vi undladt at gribe til de klassiske, blå farver, som mange vælger i deres sommerhuse. Vi forsøger i stedet at fylde vores sommerhus med varme og røde farver. Vi er langt fra i mål, men har ikke travlt,” slutter Elisabeth.

Arkitekttegnet sommerhus af Jørgen Raagart fra EBK HUSE

Kunsten at bygge sommerhus ved havet

Det er let at forelske sig i et sommerhus med udsigt over vandet. Men et sommerhus med kystlinje kræver særlig tilladelse fra kommunen og Kystdirektoratet – både i forhold til størrelse og placering af et nyt sommerhus, men også i forhold til renovering af et gammelt. Derfor er det vigtigt, at du rådfører dig med fagpersoner inden, du køber.

Strandbeskyttelseslinjen omfatter kyster ved hav og fjord og gælder op til 300 meter af arealet efter strandbredden. I sommerhusområder kan den være mindre end 100 meter. EBK HUSE hjælper gerne med at undersøge mulighederne for at bygge nyt inden køb. Hvis du booker et Gratis Grundtjek undersøger vi alt det med småt i lokalplaner og servitutter. Vi giver også gerne et bud på, hvordan du bedst udnytter kravet til et bestemt antal kvadratmeter.

Vil du læse mere om Fri Arkitektur?

Du kan finde inspiration, billeder og læse meget mere om vores arkitektpakke her.

Tip en ven

Flere kundehistorier