Der er noget særligt ved havet. Lyden. Luften. Lyset. Det drager os, påvirker os og giver ny energi. Et sommerhus ved havet har altid været attraktivt. Det var det også for ægteparret Bjarne Crone Mortensen og Pia Søndergaard, der drømte om et hus med havudsigt en times kørsel fra deres hus i Greve.
”Vi bor i et helt almindeligt parcelhuskvarter og ønskede derfor at kunne køre ud til kysten i weekenden og få en masse frisk luft og mærke stilheden,” fortæller Pia. Men det var ikke let at realisere drømmen. Enten lå husene for langt væk, eller også var grundene for smalle, for små eller for lave. ”Det var en lang proces. Vi finkæmmede kysterne og brugte mange weekender på at lede. I flere år. Til sidst fandt vi den perfekte grund med direkte havudsigt og god størrelse. Men huset var opført i gammel gasbeton fra 60’erne. Det ville vi derfor renovere og udvide med en tilbygning, så vi havde plads til hele familien,” fortæller Bjarne. Men planen holdt ikke stik.
“I samråd med EBK besluttede vi at fjerne det gamle hus og bygge et nyt, stort og moderne træhus. Det kostede cirka det samme som den påtænkte renovering.”
Bjarne Crone Mortensen
”Vi tog kontakt til tilbygningsafdelingen i EBK og havde en fin dialog om mulighederne. Det viste sig at blive for dyrt. I samråd med EBK besluttede vi derfor at fjerne det gamle hus og bygge et nyt, stort og moderne træhus, som kostede cirka det samme som den påtænkte renovering,” fortæller Bjarne. Sommerhuskøb handler om kemi Parret er grundige og detaljeorienterede typer af natur.
Bjarne arbejder som ingeniør til daglig og Pia som revisor. Derfor scannede de også markedet minutiøst for kvalificerede leverandører, inden de entrerede med EBK. I sidste ende var det dog den personlige oplevelse, der gjorde udslaget: ”Vi besøgte en masse prøvehuse hos forskellige husfirmaer. Men hos EBK mærkede vi med det samme en ægte interesse. De lyttede til vores idéer og vores drømme. Derfor var vi slet ikke i tvivl om, at de var det rette match for os,” fortæller Pia. Bjarne uddyber: ”Derudover var vi meget glade for EBK’s finish. Måden, de afslutter lister på. Måden, de slutter af om vinduerne på. Det kunne vi godt lide.”
Klippede et hus i stykker
Parret forelskede sig i det klassiske og stilige Sort Søholm, der er kendt for sin åbne og minimalistiske arkitektur. Derefter tog de en utraditionel metode i brug til at visualisere deres individuelle design af hustypen. ”Vi klippede simpelthen nogle brochurer i stykker og satte stumperne sammen til et oplæg efter vores behov.
Vi tog udgangspunkt i et standard grundrids af hustypen, men satte en ekstra vinkel på og forlængede den ene længe. Vi valgte også ekstra store badeværelser og tre hemse – to til overnatning og en til hygge over alrummet. Det var afgørende for os, at vi fik plads til vores tre børn, svigerbørn og børnebørn. Og det hele fungerer bare så godt. Her er plads til os alle og god plads i alle rum,” siger Pia.
Ingen overraskelser i processen
Parret fulgte hele processen nøje og var også forbi med bagerbrød og en sodavand til håndværkerne for at opleve forvandlingen af deres grund på tæt hold. ”Man hører ofte om byggeprocesser, der går galt. Hvor parterne taler forbi hinanden og fejl opstår. Her har der været en god dialog hele vejen og ingen kedelige overraskelser.
Alt er gået lige efter bogen, og vi har fået svar på alt,” siger Bjarne. I dag har han et ritual, når de kommer ud til deres hus i weekender og ferier. ”Jeg skal altid ned til vandet som første. Ned og høre bølgerne og kigge ud og havet. Det er det bedste sted.”
Søholm – stiligt og eksklusivt
Søholm er stilsikker, sort luksus med en åben, lys arkitektur. Overalt er der tænkt i flotte design-løsninger. Resultatet er et stramt og moderne minimalistisk look. Yderst brydes de elegante, sorte facader af store vinduer fra gulv til loft. Indenfor trækker den åbne arkitektur og loftet til kip lyset helt ind i husets indre. Karakteristisk for Søholm er den centralt placerede lyse stue med den lange vinduesfacade. Separat forældreafdeling med stort luksus-badeværelse, evt. med spa og sauna. Separat gæste- eller børneafdeling, og flere suveræne delvis overdækkede træterrasser.
Vil du læse mere om fri arkitektur?
Du kan finde inspiration, gallerier og læse meget mere om fri arkitektur her.