GUIDE

Sådan køber I sommerhus i fællesskab

Flere køber et sommerhus sammen med andre og nyder godt af det ekstra råderum i økonomien, som et fælleskøb giver. Få gode råd og tjek på regler, fordele og ulemper samt anbefalinger til at dele sommerhus her.

Der er mange fordele ved at købe sommerhus med venner og familie. Økonomien er uden tvivl en af de største, da investeringen og de faste udgifter bliver mindre, når man er flere om at dele glæden ved at eje et sommerhus. Men det er også sundt for huset, hvis det bliver brugt frem for at stå tomt i længere perioder. Derudover er I også flere til at dele det praktiske.

1: Er det noget for os at dele sommerhus med andre?

Deleøkonomien har vundet indpas i vores liv, og det føles derfor både naturligt og fornuftigt for mange mennesker at købe et fritidshus sammen med andre. Hele den bæredygtige tanke ved at gå sammen om at investere i sommerhuslivet tiltaler i det hele taget flere og flere. Hos EBK HUSE oplever vi, at både venner og familier i flere generationer køber et delesommerhus. Vi ser for eksempel ofte, at forældre og voksne børn køber et hus sammen, så de har et fælles fristed med god plads til alle. Men der kommer også flere vennepar fra byerne, der har et stort ønske om mere plads og flere nære oplevelser i naturen – uden at give slip på fordelene i byen.

2: Hvad koster det at købe sommerhus med andre?

Når I køber et sommerhus sammen med andre, kan I først og fremmest reducere jeres anskaffelsesomkostninger. Men I kan også vælge at udnytte fælleskøbet til at få et større hus eller en bedre beliggenhed i forhold til at købe et sommerhus alene. I skal dog være opmærksomme på, at I ikke nødvendigvis kan låne dobbelt så meget, blot fordi I er dobbelt så mange købere. Bankerne vil altid lave en individuel risikovurdering. I denne sammenhæng kan det også være en fordel, hvis I alle har samme bank. Med budgettet på plads kan I starte søgningen efter jeres fælles sommerhus. Guide: Udlej dit sommerhus

3: Hvad er fordelene ved at købe et nyt eller gammelt sommerhus?

Mange vælger at købe et sommerhus, fordi de søger flere skønne oplevelser i naturen. Men ofte ender de med at bruge tiden med en malerpensel eller hammer i hånden, hvis de vælger et gammelt sommerhus. Der vil selvfølgelig være flere til at dele de sure pligter, når I er flere om at købe et ældre sommerhus. Men hvor mange timer har I reelt til renovering og vedligeholdelse – hvis I skal være realistiske? Og hvem gør hvad og hvornår? Ofte kan det være en fordel at vælge et nyt, vedligeholdelsesfrit og også mere energivenligt sommerhus for at undgå uenigheder om netop det scenarie.

I bør også være opmærksomme på, at realkreditforeningen kan vælge at nedsætte lånebeløbet, hvis huset er af ældre dato eller har flere mangler, hvor charmerende huset end måtte være. Du kan finansiere et sommerhus med et 30-årigt realkreditlån på op til 75 procent. Udlejning af sommerhuset kan dog bidrage positivt til de månedlige udgifter.

4: Hvordan finder vi vores fælles sommerhusstil?

Det er en god idé at tage ud og besøge udstillingshuse, som noget af det første i processen. På den måde bliver det lettere at blive konkrete og vurdere, om I har de samme drømme til design, kvadratmeter og indretning. Derudover vil I også hurtigt kunne få en fast pris, overblik over processen og klar en tidsplan over, hvornår huset er færdigt.

6: Hvad skal vi være opmærksomme på, når vi køber sommerhus med andre?

Det er vigtigt, at I får talt om jeres om jeres forventninger til sommerhuset og skrevet aftaler ned i forhold til brug, vedligeholdelse og overdragelse. Det kaldes også en samejekontrakt. Det er ikke et krav at have en samejekonkrakt, men en god idé at have. Her kan I for eksempel skrive, hvordan I fordeler ferieuger og helligdage, hvis de skal gå på tur, men også hvad der formelt skal ske, hvis en af jer for eksempel ønsker at sælge.

5: Hvilken beliggenhed er bedst til vores sommerhus?

Der findes et væld af attraktive sommerhusområder rundt i Danmark, som har hvert sit særpræg og sine fordele. Men der kan også være både økonomiske og logistiske fordele ved at søge væk fra de eftertragtede områder – og måske har nærområdet en lige så fin strand eller skov? Tag gerne en snak om, hvor langt væk fra deres bopæl sommerhuset må ligge? Er det afgørende, at det er nemt at komme dertil med offentlig transport? Er nærheden til hav eller skov vigtigst? Ønsker I en naturgrund, eller ønsker I at plante frugt og grøntsager? Og hvad med adgangen til indkøb? Hvis I forelsker jer i en grund med en skøn beliggenhed med et gammelt hus, kan det ofte bedre betale sig at udskifte med et nyt end at renovere. Samtidig kan I måske få en endnu bedre placering på grunden. Det er en god idé at rådføre jer med en byggerådgiver eller byggesagkyndig i den situation. Læs blandt andet vores artikel om beregning af bebyggelsesprocent ift. sommerhusgrund.

Advokatens tjekliste

Advokatens tjekliste til samejekontrakt ved køb af fælles sommerhus.

Hvert 10. sommerhus bliver ejet af personer, der ikke bor sammen til daglig – og tallet er stigende. Få advokatens tjekliste til indholdet af en samejeaftale.