Guide til stormflodssikring og forebyggelse af oversvømmelse
Det skal du vide, inden du bygger sommerhus i risikoområder
Ved du, hvad du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at bygge sommerhus ved vandet eller i områder med prognoser for stormflod, skybrud, oversvømmelse og forhøjet vandstand? Få arkitekt Jørgen Raagarts bedste råd og få tjek på de vigtigste regler og klimarelaterede udfordringer.
Byg trygt ved vandet
Det er let at forelske sig i et sommerhus med havudsigt, lyden af blide bølgebrus og svajende marehalm uden for terrassen. Der er dog flere vigtige faktorer, du skal tage højde for, især hvis du bygger tæt på kysten eller i områder med risiko for oversvømmelse. Vi guider dig til, hvordan du sikrer dit sommerhus, så du kan bygge trygt ved vandet.
Sommerhusbyggeri er blevet komplekst
”Klimaforandringerne gør, at vi skal tage særlige forholdsregler, når vi bygger sommerhus i dag. Det er blevet meget mere komplekst inden for blot de seneste 10 år,” siger Jørgen Raagart, der er arkitekt og udviklingschef hos EBK HUSE.
”Når jeg får en ny sag, starter jeg altid med at gennemføre et klimatjek og undersøger, om grunden ligger i et risikoområde. Er der risiko for stormflod? Hvor ligger grundvandsspejlet? Hvad er prognosen for skybrud? Og er der kort afstand til åer og vandløb? I forhold til stormflod inddrager jeg analyser og statistik fra Kystdirektoratet og FN’s klimarapport. Prognoser for skybrud baserer jeg på data fra Klimastyrelsen og deres screening af lavninger og vurdering af såkaldte bluespots. Den bedste måde at undersøge grundvandsstanden er med en jordbundsundersøgelse. Den fortæller også, hvad jordbunden kan absorbere. Åer og vandløb er mere udfordrende, da der ikke findes valide data. Her trækker jeg derfor på min 30 års erfaring som arkitekt med speciale i fritidshuse og vores lokalkendskab i de danske sommerhusområder. Alle vores erfaringstal er sat i system. Min anbefaling er derfor at tage erfarne fagfolk tidligt med på råd, når du overvejer at bygge nyt sommerhus.”
"Vi vidste godt, at vi ville møde en række benspænd, og at det ville kræve en særlig miljøtilladelse og landzonetilladelse at bygge så kystnært og i et Natura 2000 område. Udfordringen var derimod, at der ikke var nogle byggefirmaer, der havde mod på opgaven. Det ændrede sig, da vi bestilte et gratis grundtjek med EBK HUSE."
Sommerhus med kystlinje har skærpede krav
Et sommerhus med kystlinje er attraktivt. Men før du køber en sommerhusgrund ud til kysten eller planlægger at rive det gamle sommerhus ved havet ned for at bygge et nyt, er der en rækker regler, du skal forholde dig til.
”Kystdirektoratet og kommunen stiller skarpe krav til sommerhusets størrelse og placering langs kysten. Både nybyggeri og renovering af ældre sommerhuse kræver særlig tilladelse, da byggeri ved kystlinjen blandt andet skal tage højde for risikoen for stormflod og stigende grundvand. Derfor er det vigtigt, at du har arkitekten med på råd fra starten,” siger Jørgen Raagart.
Hvad dækker forsikringen ved stormflod og oversvømmelse?
Det er dit eget ansvar som sommerhusejer at sikre dig mod skader fra forhøjet vandstand eller oversvømmelse.
Forsikringens dækning
- Generelt dækker forsikringen kun skader ved stormflod, der er officielt erklæret af myndighederne.
- Skader fra forhøjet grundvand eller oversvømmelse fra hav, åer eller vandløb dækkes generelt ikke.
Kilde: Bolius
Flere forsikringsselskaber tilbyder en særlig fritidshusforsikring, der dækker skader på dit sommerhus ved storm, skybrud og lignende. Uanset, er det vigtigt, at du får rådgivning af fageksperter, så du kan tage dine bedste forholdsregler fra starten.
Sådan beskytter du dit sommerhus mod forhøjet vandstand
Det er ikke alle kystnære sommerhus, der ligger beskyttet bag et dige eller en højvandsmur. For at minimere risikoen for skader på dit sommerhus i tilfælde af stormflod eller forhøjet vandstand, er der forskellige sikkerhedsløsninger, du kan overveje:
- Hævet fundament: Et fundament beskytter mod fugt fra jorden. Når du hæver det, beskytter du huset mod kortvarige vandstigninger.
- Terrænændring: Anlæg grunden, så vandet bliver ledt væk. Det minimerer risikoen for vandskader.
- Kystsikring: Høfde, store sten m.m. i havet kan fungere som bølgebryder. Det reducerer erosion af kysten.
Et sommerhus må ikke være mere end 5 meter højt og facadehøjden max 3 meter. Det betyder, at du ikke kan forhøje soklen på alle hustyper uden tilpasning. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at du stadig får den mest optimale rumhøjde. Vi hjælper gerne med at tegne et unikt sommerhus til dig.
Sådan beskytter du dit sommerhus med stigende regn
Øget regnmængde sætter pres på bekymringerne som sommerhusejer. Der er dog flere tiltag, du kan gøre for at forebygge oversvømmelse på grunde, når det regner:
- Faskine: Et hulrum i jorden, der opsamler regnvand og lader det sive ned i jorden.
- Regnvandsbed: En fordybning i haven, der både er dekorativ og funktionel til at håndtere store vandmængder.
- Naturgrund: Perlegrus, grus og granit i indkørslen og en terrasse af træ frem for fliser, gør det lettere for regnvandet at sive ned.
Kilde: Bolius
Regler og lovgivning ved kystbyggeri
Kystbeskyttelsesloven – også kaldt Kystloven – hører under Danmarks naturbeskyttelseslovning, der har til formål at beskytte de danske kyster. I Kystloven opererer man med Strandbeskyttelseslinjen. Den omfatter kyster ved hav og fjord og strækker sig fra kysten og 300 meter ind i landet. I sommerhusområder kan den dog være reduceret til 100 meter. Det betyder, at du i mange tilfælde skal søge om dispensation, hvis du ønsker at bygge tæt på vandet.
EBK HUSE tilbyder et Gratis Grundtjek, hvor vi undersøger de lokale bestemmelser, lokalplaner og servitutter og gennemgår mulighederne for at bygge dit drømmesommerhus lige her – også gerne inden, du køber sommerhusgrunden.
Hvad er prognosen for vandstanden i Danmark?
Ifølge FN’s klimapanel IPCC og Danmarks Meteorologiske Institut kan vi forvente:
- Øget vandstand i havene: 30-100 cm inden 2100.
- Flere stormfloder: Stormflod forventet hvert år fremover.
- Stigende grundvand: Op mod 2 meter i lavtliggende områder.
Med disse prognoser er det afgørende at tænke langsigtet, når du bygger tæt på vandet.
Skal vi hjælpe dig trygt og tørt fra start?
Det kræver grundig research og faglig vejledning at bygge tæt ved vandet. Overvej at bestille et gratis grundtjek hos os, så du sikrer, at du ikke overser noget, inden du går videre i din byggeproces.